Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's of op de links voor meer foto's !!!




SPANJE 2017

6 mei - 4 juni

DEEL I: Door Frankrijk naar SPANJE tot Otura, Granada


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7100 en Sony HW10V



PS: Bovenstaande map komt uit de site www.charmelogies.com



Reisroute 1: Laakdal tot Otura - Granada


Zaterdag, 6 mei - Van Veerle-Laakdal naar Clamecy

Voor de zoveelste keer op weg naar Spanje.
Zoals gewoonlijk rijden we via Luik, Charleville-Mézičres, Reims en Auxerre naar Clamecy. Clamecy is al jaren de eerste stopplaats op onze route naar het Zuiden. Sinds 2015 is hier een en ander veranderd. Er is geen mogelijkheid meer om te lozen. Het is nu eerder een gewone parkeerplaats wat voor ons volstaat om te overnachten op doorreis.
Tegen de avond komt hier een groepje jongeren samen. Behalve een beetje lawaai hebben we geen last van hen want ze verdwijnen als plots een hevige plensbui losbreekt. In de toekomst zoeken we toch een andere overnachtingplaats.

Dag 1: 566 km
Overnachting: Frankrijk, Bourgogne, 58500 Clamecy, Parking, Rue de l'Abattoir
Coördinaten: N 47.46222    E 3.52250




Landschap onderweg in Frankrijk


Camperplaats in Octon


Lac du Salagou in Vailhés

Zondag, 7 mei - Van Clamecy naar Octon

Via Nevers en Moulins rijden we tot Saint-Pourcain sur Sioul waar we bij Dats voordelig tanken. Verder gaat het tot de camperplaats in Le Cheix sur Morge voor een koffiepauze en om de cassette te legen.
13.30 u: Op weg naar Clermont-Ferrand en met de A75 richting Millau. Onderweg op de Aire de Veyre houden we een lange lunchstop. In Millau verlaten we de snelweg en tanken bij de Géant Casino.
17.00 u: Naar de camperplaats in Octon, onze eindbestemming voor vandaag.
De natuur staat volop in bloei. Gisteren en ook vandaag vertoonde het voorbijschuivend landschap grote gele vlakken rijp koolzaad.


18.00 u: We wandelen naar het centrum van Octon. Octoneen klein typisch Frans dorp, niets bijzonder.

19.00 u: Terug bij de camper horen we van onze Franse buren dat bij Les Vailhés het Lac du Salagou het mooist is. We krijgen zelfs een plannetje waarop wandelingen aangeduid zijn. Het ligt amper 6,5 kilometer vanaf de camperplaats. Fantastisch!
We rijden er naartoe en ondervinden dat we het plaatsje gepasseerd zijn toen we naar de camperplaats in Octon reden. Het landschap in de hele omgeving is vooral kleurrijk. De heuvels en de kleiachtige grond zien rood, de wijngaarden groen en de lucht en het water blauw. Het Lac du Salagou is een kunstmatig meer met een oppervlakte van 750 hectare. Het werd aangelegd in de jaren zestig voor de irrigatie van de omliggende landbouwgronden en om de hoogwaterstanden van de rivieren de Lergue en de Hérault te reguleren.

Er staat een venijnige wind maar de zon maakt het goed. Hoewel ze regelmatig achter de wolken verdwijnt Een wandeling zit er niet meer in.
We hoopten in Sailhés op de parking te overnachten. Dat valt tegen. Tussen 22 uur en 8 uur is het verboden te parkeren. Dan maar terug naar de camperplaats in Octon. Ondertussen is die aardig volgelopen. Er blijft nog net één plaatsje voor ons over.
De streek hier bevalt ons. We komen beslist nog terug.

Dag 2: 528 km
Overnachting: Frankrijk, Languedoc-Roussillon, 34800 Octon, Aire de Camping-Car Octon, Chemin de Ricazouls
Coördinaten: N 43.65418    E 3.31811






Camperplaats in Vic

Maandag, 8 mei - Van Octon naar Vic

Met de A75 sjezen we tot Bézier en verder via Narbonne en Perpignan naar Figueres.
13.00 u: Bij Esclat Oil eerst voordelig tanken en onze voorraad aanvullen, dan lunchen en weer op weg via Olot naar Vic. Op de camperplaats zitten camperisten gezellig buiten onder de bomen, dankbaar voor wat schaduw. We stopten hier al vaker. Vic is een prima tussenstop.
16.00 u: Op stap naar het centrum van Vic voor diverse boodschappen o.a. om een simkaartje te kopen bij Orange. Het kost 10 euro. Je beschikt dan in Spanje gedurende een maand over 1 giga data (vervaldag na 30 dagen). Op die manier houden we, ook zonder WiFi, contact met het thuisfront.

Dag 3: 312 km
Overnachting: Spanje, Catalonië, 08500 Vic, Area Municipal de Vic, Carrer de la Fura (5 euro)
Coördinaten: N 41.93444    E 2.24




Dinsdag, 9 mei - Van Vic naar Tortosa

13.00 u: Geďnstalleerd op de camperplaats in Tortosa. Vorige keren toen we hier belandden was het om te overnachten. Nu is het onze bedoeling om de stad te bezoeken.

Tortosa is een oude stad aan de oever van de Ebro met een rijke geschiedenis en een interessant monumentenerfgoed.
14.00 u: Eerst halen we een stadsplan bij het toeristenbureau. Dit bureau ligt in het Museum van Tortosa, het voormalig slachthuis (1906), een prachtig gebouw met mudéjar invloed.
We starten met een bezoek aan het Castell de la Suda dat op het hoogste punt van de stad ligt. Het werd gebouwd in de 8ste eeuw onder Moors bewind. Later werd het kasteel het onderkomen van Tempeliers en daarna een Koninklijk paleis. Tegenwoordig is het een luxe Parador maar iedereen mag er vrij rondwandelen. We genieten van het uitzicht op de stad en de omgeving. Het lukt ons perfect om vanaf het uitzichtpunt een panoramische foto te maken van de stad, de Ebro en de Kathedraal.

Van het kasteel stappen of beter klimmen we naar wat overblijft van het Castell de Sant Joan, een enorm fort uit de 17de eeuw. Willy heeft het naar zijn zin. Hij houdt van ongerestaureerde oude ruďnes en gebouwen zonder toeristisch gedoe en hij is ook geďnteresseerd in de geschiedenis ervan.

Volgend item op ons programma: de Jardins del Princep of de Tuin van de Prins.
Als gevolg van de typische Spaanse siësta is de tuin pas open om 16.30 uur. Vlakbij, in een lokaal cafeetje houden we een welkome rustpauze. De bediening is correct, de prijs laag, de toiletten netjes en er is gratis WiFi. Wat willen we nog meer?

Om 16.30 uur stipt staan we aan de poort van de botanische beeldentuin. De dame van de receptie komt er aan en draait de poort voor ons open. De toegang kost 2 euro voor 65+. We krijgen een uitgebreide uitleg in het Engels over de beelden, de exotische planten, de omwalling vanwaar je de stad kan zien en over de "bron en het Balneario" die er vroeger waren.
De tuin is heel oud. Hij behoorde ooit tot het klooster van Santa Clara. Sinds 1970 is de tuin eigendom van de gemeente en werd verwaarloosd. Tot in 1989 de filantroop Selma Jose Prieto suggereerde om er een Museum met sculpturen te creëren. In 1991 werd dan het openlucht beeldenmuseum geopend door de Spaanse troonopvolger en kreeg de naam "Jardins del Princep" of "Tuin van de Prins".
Er staan 24 groepen sculpturen verspreid in de tuin. Ze werden gemaakt door de beeldhouwer Santiago de Santiago. Het was de bedoeling om de verschillende fase van het menselijk leven weer te geven; een beeld te schetsen van de meest gevoelige momenten en gebeurtenissen in het leven. Rond een centrale monumentale monoliet, met door elkaar verweven lichamen, staan vier groepen gewijd aan de verschillende stadia van het leven: het begin van het menselijk leven; de mens in de samenleving; het leven op zich en het einde van het leven.

Deze tuin mag je niet missen als je ooit in Tortosa komt!

8.00 u: Na meerdere keren de weg te vragen, komen we eindelijk bij de Reials Collegis. Het gebouw, een monumentaal complex, is bekend als een voorbeeld van Catalaanse renaissance en dateert uit de 16de eeuw. Het bestaat uit drie gebouwen, het College van St. James en St. Matthias, het klooster van St. George en St. Dominicus en de kerk van Santo Domingo. Eerst krijgen we een audiovisuele voorstelling in het Engels in de kerk Santo Domingo. Nadien mogen we rondlopen in het hele gebouw. Daarna worden we begeleid naar het patio van het College.

19.30 uur is sluitingstijd voor de meeste gebouwen en monumenten. Morgen zetten we ons bezoek aan Tortosa verder.

Dag 4: 247 km
Overnachting: Spanje, Catalonië, 43500 Tortosa, Area Municipal de Tortosa, Passeig de la Ribera, gratis
Coördinaten: N 40.80299    E 0.51452




Camperplaats in Tortosa



Castell de la Suda



Één van de vele beelden
in de Jardins del Princep



Museum van Tortosa - Voormalig slachthuis




Zicht vanaf Castell de la Suda op de stad Tortosa met de Ebro en de Kathedraal Santa Maria



Woensdag, 10 mei - Van Tortosa naar Oropesa del Mar

9.30 u: Op weg naar het oude centrum passeren we de overdekte markt, de Market Municipal. We steken de ijzeren voetgangersbrug over naar de andere oever van de Ebro. Vanaf deze oever hebben we een uitgelezen zicht op de gebouwen aan de overkant, het hooggelegen Castell de la Suda, de Kathedraal Santa Maria met daarnaast het Bisschoppelijk Paleis. Ín de Ebro staat een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Slag om de Ebro in 1938 waarbij 150.000 doden vielen.

Tegen 10.00 uur opent de Kathedraal voor publiek. De toegang kost 4 euro. We bezoeken de kerk, de typisch Moorse binnenplaats en het museum.
De huidige imposante basiliek-kathedraal werd in 1348 gebouwd op de overblijfselen van een Romeins forum, een vroeg Romaanse kerk en een moskee. Het duurde drie eeuwen om de kathedraal in Catalaanse-gotische stijl te verbouwen. De barokke gevel werd er in de 18de eeuw tegenaan gebouwd. De kerk heeft een plat dak. Het originele ontwerp van drie verdiepingen is nooit voltooid omwille van de vele oorlogen die de stad meemaakte. Bij de eerste belegering zouden de torens er moeten aan geloven.

Onze volgende bestemming wordt het Monastir de Santa Clara. Via het oudere en armere deel van de stad komen we bij het klooster. De kloostergang van het klooster is open voor publiek tussen 10.00 en 13.00 uur. Het klooster zelf is niet te bezoeken. Onze verwachtingen lagen hoger.

Van het klooster wandelen we door de oude stad richting Ebro. Onderweg passeren we veel oude bezienswaardige gebouwen en belanden in het mooi aangelegd Parc Municipal. In dit park staat een LLotja uit de 14de eeuw wat nu het "Huis van de Reuzen" is. In het gebouwtje worden de reuzen en ander materiaal van carnaval en andere feestelijkheden gestockeerd.
We wandelen tot het einde van het park, steken de straat over naar de Ebro toe en arriveren zo bij de camperplaats.

Er is nog genoeg te zien en te beleven in Tortosa. Van hier vertrekt onder andere een Via Verde naar Deltebre en verder tot de monding van de Ebro. Oorspronkelijk was het onze bedoeling om deze namiddag dit pad te fietsen. Dat gaat niet door want het is té heet (30°C). Op de koop toe is er op de camperplaats geen schaduw. Het zou na de fietstocht "bakken" worden in ons campertje. We verkassen naar Oropesa del Mar.

16.00 u: Geďnstalleerd op Camping Didota in Oropesa del Mar. We waren hier al meer en vinden het een fantastische camping. De camping ligt aan zee. Er zijn wandel- en fietspaden. De Mercadona ligt op ongeveer één kilometer. Hier blijven we een paar dagen vakantie vieren en genieten van de zon en de zee.

In de vooravond is het wat frisser en we fietsen tot het Parque Marina d'Or. Onze fietsen laten we beveiligd achter bij de ingang en wandelen langs waterpartijen met kois, tussen exotische planten, allerlei rondlopende vogels, eenden,   zwanen , pauwen, ... . We hebben geluk. De mooiste pauw die er tussenloopt begint net nu aan een baltspartij. Dit wordt een exclusieve fotosessie.

Dag 5: 97 km
Overnachting: Spanje, Rego Valencia, Oropesa del Mar, Camping Didota, Avenida Barcelona/Verada Didota (Acsi)
Coördinaten: N 40.12115    E 0.15825




Herdenkingsmonument slachtoffers Slag om de Ebro.
Achtergrond: La Suda, de Catedral en Palau Episcopal





Binnentuin Monastir Santa Clara






In Parque Marina d'Or




Baltsende pauw in het Parque Marina d'Or in Oropesa del Mar



Maandag, 15 mei - Van Oropesa del Mar naar El Berro

Na vijf dagen genieten van het "zalige nietsdoen" trekken we verder. We willen naar Guadix. In één trek er naartoe zien we niet zitten want dan komen we er nogal laat aan. We zijn ook niet zeker of daar overnachtingsmogelijkheid is.
We plannen een tussenstop in Camping Sierra Espuńa in El Berro. Het dorpje ligt in een natuurgebied en er zijn veel wandelroutes.
We volgen slaafs de GPS wat geen goed idee blijkt. Hij stuurt ons langs kleine landelijke wegen en in El Berro dóór het dorp met smalle straten. Spannend! Op de camping horen we dat om het dorp heen rijden veel eenvoudiger is.
De camping is mooi gelegen maar valt tegen en is geen 17 euro waard. Buiten ons verblijft er nog één stel met een tent. Het sanitair is vies. Na die vermoeiende rit hebben we geen zin in wandelen hoewel er veel kans is dat we herten en steenbokken tegenkomen.
Achteraf ontdek ik dat er in Totona een camperplaats is die tussen Murcia en Lorca ligt op amper 5 kilometer van de A7/E15. Al die moeite was dus niet nodig.

Dag 10: 399 km
Overnachting: Spanje, Rego Murcia, Alhama de Murcia, El Berro, Camping Sierra Espuńa (Acsi)
Coördinaten: N 37.88806    W 1.49306




Onderweg naar Guadix - N342





Guadix: Typische cueva





Guadix: Zicht op de heuvels met cuevas





Kathedraal van Guadix

Dinsdag, 16 mei - Van El Berro naar Guadix

9.00 u: Van de camping rijden we richting Alhama de Murcia en volgen daar de E15/A7 richting Lorca. Van Lorca komen we met de A92N en N342 in Guadix. Vóór we Guadix bereiken, houden we een ontspannende pauze in een prachtig landschap. De hele route ligt trouwens in een uitgestrekte brok natuur.

In de Avenida Buenos Aires in Guadix zou een parking zijn. En ja, helemaal op het einde zien we links een grote parkeerplaats. Dat is een treffer. We staan hier op amper 500 meter van het centrum.
We wilden Guadix vooral bezoeken omwille van de troglodieten. De grottenwijk telt nog zo'n 2000 grotwoningen. Ik verwachtte een dorpje maar Guadix is een heuse stad.

13.00 u: In het informatiebureau bekomen we een stadsplan en alle uitleg zodat we op verkenning kunnen. Met een toeristentreintje kunnen we voor 5 euro naar de Cuevas. We verkiezen er naartoe te stappen. Zo komen we onderweg voorbij de interessante pleinen en monumenten.
Eerst lunchen we op een terrasje op de Plaza de la Constituion zodat we er tegen kunnen. De majestueuze kathedraal ligt vlakbij maar is tot 16.00 uur gesloten. We starten richting cuevas en passeren de Iglesia de Santiago, het Alcazaba of wat er van overblijft, en volgen vanaf hier de wegwijzers.
Na een half uurtje staan we in de heuvels bij het museum en infobureau van de grottenwijk. Typisch Spaans, ook hier is alles gesloten tot 17.00 uur. Vervelend! We informeren bij locals. Ze wijzen ons de weg naar de "mirador", het uitzichtpunt.
Het is warm, heet, en de weg stijgt. Op het einde moeten we nog een steile trap op. Niet te doen. We houden het voor gezien. Onderweg zagen we wel mooi ingerichte cuevas met alle comfort, zelfs een heus hotel, maar ook erg basis grotwoningen. De huizen met de kenmerkende witte gevels zijn grotendeels onder de rots gebouwd met er bovenop enorme schouwen en meestal vóór het huis nog een terras. De "cuevas" zijn overblijfsels uit de tijd dat de Moslims werden verbannen uit de stad.

Op de terugweg spreekt een jongeman, met een soepkom in de hand en broodjes onder zijn arm, ons aan in het Spaans. Hij kent een paar woorden Engels. "Willen we zijn huis zien binnenin?" Natuurlijk willen we dat. Hij stelt zich voor als Angelo en doet teken hem te volgen. Hij wijst en zegt: "Barranco del Armero". Dat blijkt een heel sjieke cueva te zijn met vijf kamers, een badkamer, een binnentuin, ... een soort B & B.
Het is een hele eind stappen. Regelmatig krijgen we uitleg. Uiteindelijk komen we bij zijn "cueva". We zien buitenaf alleen een deur in een muur onder de rotsen. Binnen zijn meerdere ruimtes, geen deuren. Er is een keuken met openhaard, een salon, twee slaapkamers en een bergruimte. Alle muren zijn wit bepleisterd, de grond is geverfde beton en in de salon ligt een tapijt. Het is allemaal heel eenvoudig en eerlijk gezegd een rommeltje. Angelo moedigt ons aan om foto's te nemen. Hij is uiterst fier op zijn woning en het meest van al nog op het spectaculair uitzicht van hieruit. We zien in de verte de kathedraal, het Alcazaba en de heuvels bezaaid met cuevas.
Bij het weggaan, vraagt hij om hem 5 euro te geven omdat hij ons zo goed geholpen heeft. We geven het met plezier. Het doet deugd te zien hoe zo'n jonge man zó gelukkig is met zó weinig.

We zakken af naar het centrum en wandelen via de Iglesia san Miguel en de Arco de Mensafies naar de Mirador de la Magdalena waar we weer een schitterend uitzicht hebben op de omgeving.

Terwijl we rond de kathedraal lopen om foto's te schieten, nodigt een oude geestelijke ons uit om binnen te komen. Hij doet teken dat we foto's mogen nemen. Het duurt niet lang want zijn collega komt er aan. Hij vraagt ons dringend om geen foto's te nemen en buiten te gaan.
Wie heeft het hier eigenlijk voor het zeggen?

19.00 u: Terug bij de camper, moe en content. Guadix valt beter mee dan verwacht. We overnachten op de parking met vier campers.

Dag 11: 206 km
Overnachting: Spanje, Granada, Guadix, Calle Baza, Parking
Coördinaten: N 37.30330    W 3.13319






Woensdag, 17 mei - Van Guadix via Marchal naar Saleres

17°C - 29°C: Van Guadix rijden we 10 kilometer verder naar Las Carcavas de Marchal wat op de lijst van Unesco staat.
Het is een heel apart dorpje met naast gewone woningen twee wijken met cuevas. De Barrio de Perchal is een eerder rijkere buurt met sjiekere cuevas. Hoe ze er binnen uitzien, weten we niet. Ze hebben zo te zien alle luxe. Het voordeel van die grotwoningen is dat de temperatuur er constant 22°C is hoe warm of koud het buiten ook is.
De andere barrio is een armere wijk met vooral veel leegstaande grotwoningen.
Na een uurtje hebben we er genoeg van. Voorlopig voor ons geen troglodietenwoningen meer. In het enige café van het dorp bestellen we, naar gewoonte, een vers appelsiensap. Daarna keren we terug naar ons campertje dat we aan de rand van het dorp, uit noodzaak, achtergelaten hebben.



Leegstaande grotwoningen in Las Carcavas de Marchal




Zicht op Las Carcavas de Marchal



Ongeveer twee uur later bollen we met de A92 richting Granada en vandaar met de E902/A44 tot afrit 153. Met de GR3208 en de GR3300 komen we in Saleres, onze bestemming. Hier loopt het fout. We komen naar Saleres om de wandeling Barranco de Luna te lopen. Via mail vroeg ik info over het parkeren met een camper. In een vriendelijke mail werd uitgelegd dat er in het dorp zelf geen parkeerplaats is. We kunnen wel parkeren bij het kerkhof en daar begint ook de wandeling. Waar ligt dat kerkhof? We komen in een straatje terecht dat ineens versmalt. Dat wordt omdraaien en terugrijden. We proberen een andere weg. Idem dito, nog erger zelfs, er valt niet te draaien. Willy moet de camper achteruit en dalend sturen en het baantje kronkelt nog ook. Een huzarenklus! Hij heeft er genoeg van. Terug bij de ingang van het dorp parkeert hij de camper langs de kant van de weg en begint te kokkerellen. Zelf wandel ik in de straat en vraag aan een oud vrouwtje de weg naar het kerkhof. De vrouw spreekt alleen Spaans. Pas als ik in het Engels probeer en cemetery zeg, gaat er een lichtje branden. Cementerio! Si, si! Met veel gebaren legt ze uit hoe we er geraken.
17.00 u: Geparkeerd bij het kerkof. We zijn te moe om nog op verkenning te gaan. De rest van de dag wordt uitrusten en ontstressen.

Parking bij kerkhof in Saleres

Een uurtje later passeert de Guarda Civil die heel behulpzaam is. We mogen hier gerust parkeren en overnachten. Waar de Barranco de Luna juist begint, weten ze niet precies. Ze wijzen ons waar in de verte de kloof ligt. Willy en ik zijn nieuwsgierig en wandelen een eindje in de aangewezen richting. Dit is onbegonnen werk. Het wegje is smal en overgroeid met onkruid. Na een eindje stappen geven we het op. Die mooie kloofwandeling kunnen we vergeten. We zijn allebei ontgoocheld.

Dag 12: 99 km
Overnachting: Spanje, Granada, Saleres, Gr3300 El Valle, Parking bij kerkhof
Coördinaten: N 36.93144    W 3.59970




Donderdag, 18 mei - Van Saleres naar Otura

Van Salares rijden we naar Otura, naar Camping Suspiro del Moro. Van de camping rijdt een bus naar Granada. De bushalte is vlakbij. De meesten verblijven in deze camping om Granada te bezoeken, om het Alhambra, het Generalife, de Nasridische paleizen, ... te zien. Bij de receptie bekom je alle info, kan je tickets kopen en reserveren.
Twaalf jaar geleden bezochten we het Alhambra en we zijn niet van plan dit bezoek over te doen. Doordat de camping op onze route ligt, zijn we hier beland. Het is een aangename afwisseling tussen al het vrij parkeren door. Nu we hier toch zijn, beslissen we een extra dag te blijven om de "stad" Granada te bezoeken.

Dag 13: 25 km
Overnachting: Spanje, Granada, Otura, Autovia A44, uitrit 139, Camping Suspiro del Moro (Acsi)
Coördinaten: N 37.06833    W 3.65250




Vrijdag, 19 mei - Granada

28°C en volle zon: Vlakbij de camping nemen we de bus naar Granada. Zoals gewoonlijk stappen we eerst naar het toeristenbureau voor een stadsplan. Dat wordt 2,5 kilometer stappen naar het Ayuntamiento. We stippelen een toer uit naar wat we absoluut willen zien. Het wordt een toer van 10 kilometer. Om het ons gemakkelijk te maken, kopen we een Hop-on Hop-off ticket van City Tours wat 4 euro/dag kost voor 65+. Iedere 20 minuten komt er een treintje maar vol is vol en dat betekent wachten op de volgende.

Op Plaza Nueva kunnen we al direct mee. We stappen uit op Plaza San Miguel, in de oude Arabische wijk Albaicin, om in de buurt het Moorse Palacio Dar Al-Horra te bezoeken. Pech! Het paleis is gesloten van 14.00 uur tot 17.00 uur. We wandelen tot de Mirador San Nicolás. Vanaf dit sfeervol plein met de gekende straatartiesten hebben we een prachtig uitzicht op het Alhambra en de stad.




Detail deur in het Ayuntamiento




Zicht op het Alhambra vanaf de Mirador de San Nicolás



Voor we ons stadsbezoek verder zetten, zoeken we rust en verfrissing in het enige café-bar-restaurant in de buurt. Met een ijsje als toetje stappen we hogerop richting Plaza Salvador waar we op het treintje willen. Na een kwartiertje wachten passeert het overvolle vehikel. Er stapt niemand uit. Dus we kunnen niet mee. Langer wachten is aan ons niet besteed. We zakken de smalle straatjes, steegjes en trappen af langs oude huizen met patio's met bloemen en langs typische toeristenwinkeltjes tot de Puerte de Elvira. Om onze dorst te lessen, bestellen we in een lokaal cafeetje voor 1,8 euro een cańa (een klein bier van het vat) en krijgen er een hartige tapa bij. De tapas die je in Spanje voorgeschoteld krijgt variëren van chips en olijven, tot een broodje ham of een stukje taart. Wat we hier voorgeschoteld krijgen is bijzonder lekker.

Door de Puerta de Elvira komen we via de Plaza de la Libertad bij de Jardines del Triunfo. Op dat ogenblijk stopt vlakbij het toeristentreintje. We hoppen on en rijden mee tot de Kathedraal want die willen we niet missen. Op het pleintje vóór de kathedraal doen we vruchteloze pogingen om de voorgevel digitaal vast te leggen. Terwijl we aanschuiven om een toegangsticket te kopen, vangen we een glimp op van het interieur. Heel uitzonderlijk ziet het er niet uit. We zagen al zoveel mooiere kathedralen en beslissen deze niet te bezoeken.

Onze volgende bestemming is het Monasterio de San Jerónimo wat ongeveer een kilometer verder ligt. De toegang kost 4 euro. De buitenkant ziet er heel eenvoudig uit. Het kloosterhof is niet bijzonder. Maar, als we de kerk binnenkomen, staan we perplex. Het plafond, de muren, zelfs de pilaren zijn beschilderd. Het altaar bestaat uit vijf verdiepingen goudbelegde fresco's. Dit is werkelijk de moeite!!!



Mirador de San Nicolás


Puerta de Elvira




Kerk in het Monasterio de San Jerónimo



Het is ondertussen 18.00 uur. Om onze dag af te sluiten "treinen" we naar de Paseo de los Tristes. Sommigen vergelijken de wijk met de Ramblas van Barcelona. Die vergelijking gaat niet op. Het is wel een sfeervolle straat met veel terrasjes, straatanimatie en vooral veel toeristen. We stillen onze honger op één van de vele terrasjes. Daarna wandelen we tot het einde van de straat die uitkomt op de Plaza Nueva. Willen we de bus om 21.00 uur halen, dan moeten we nu in sneltempo naar de bushalte want we moeten nog drie kilometer stappen.

21.45 u: Moe terug in de camping. Einde citytrip Granada.

Dag 14 - Overnachting: Spanje, Granada, Otura, Autovia A44, uitrit 139, Camping Suspiro del Moro (Acsi)
Coördinaten: N 37.06833    W 3.65250


Puerta de Elvira




EINDE DEEL 1


Groetjes van Willy en Andrea
Veel leesgenot !!!


DEEL 2: Van Otura via Extremadura naar huis




         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK



P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.